Komunikaty prasowe

gru 2016

Nowy zarząd KOPEX SA

Rada Nadzorcza KOPEX SA powołała panią Beatę Zawiszowską na stanowisko prezesa zarządu KOPEX SA oraz pana Bartosza Bielaka na stanowisko wiceprezesa zarządu spółki. Wcześniej Rada przyjęła rezygnację z zasiadania w zarządzie dotychczasowego prezesa, Dariusza Pietyszuka, oraz członków zarządu, Magdaleny Nawłoki oraz Henryka Jurczyka. Zmiany w Zarządzie są efektem zakończonego projektu pozyskania inwestora do spółki, poprzez przejęcie 1 grudnia 2016r. przez TDJ pakietu kontrolnego akcji KOPEX SA.

lis 2016

Tagor wdraża program dobrowolnych odejść pracowników

Zarząd Fabryki Maszyn i Urządzeń Tagor S.A. uruchomił w poniedziałek, 21 listopada, program dobrowolnych odejść pracowników. Zostanie nim objętych maksymalnie 150 spośród obecnie zatrudnionych 187 osób.

paź 2016

Oświadczenie Zarządu Kopex SA

W nawiązaniu do złożonego 26 października 2016 r. wniosku o ogłoszenie upadłości spółki WAMAG sp. z o. o. oraz odnosząc się do dzisiejszej pikiety w Zabrzu prowadzonej przez Związki Zawodowe i pracowników WAMAG sp. z o. o., Zarząd KOPEX SA oświadcza, że KOPEX MACHINERY SA nie jest w tej sprawie stroną, a protesty i inne formy nacisku niestety nie mogą doprowadzić do zmiany sytuacji spółki WAMAG sp. z o. o.

wrz 2016

Wyniki finansowe Grupy KOPEX za I półrocze 2016 r.

Grupa Kopex wypracowała w pierwszym półroczu 2016 roku 446,3 mln PLN przychodów z działalności kontynuowanej (spadek o 25% w stosunku do 1H’15). Strata EBITDA wyniosła 354,3 mln PLN, a strata netto z działalności kontynuowanej jednostki dominującej była równa 547,3 mln PLN. Pogorszenie przychodów oraz słabe wyniki finansowe Grupy Kopex wynikają z bardzo trudnej sytuacji na rynku inwestycji górniczych, która przekłada się na znaczący spadek zamówień w Polsce i na rynkach eksportowych oraz wywiera presję na ciężką sytuację płynnościową Grupy. Wpływ na wyniki w 1H’16 miały również odnotowane zdarzenia jednorazowe w wysokości 512,0 mln PLN – znormalizowany wynik EBITDA w 1H’16 wyniósł 71,2 mln PLN, a znormalizowany wynik netto z działalności kontynuowanej -35,3 mln PLN.

Kalendarium wydarzeń

<< 11-12-2017 >>